Странице

Translate

Ves masineVes masina  -   uredjaj za pranje vesa  ( beli ves, ves u boji, zavese, vuna, sintetika, pamuk....),
tehnolosko dostignuce bez koga se nemoze zamisliti zivot danas.Nezaobilazni uredjaj u svakom domacinstvu, nasa  kucna pomocnica...

NAPOMENA:  Obavezno procitajte - proucite  TEHNICKO UPUTSTVO koje ste dobili pri kupovini nove Ves masine. U Uputstvu vam je detaljno objasnjeno kako masina radi,karakteristike masine,uputstvo za  rukovanje,izbor programa i jos mnogo toga. 
Pridrzavajte se Uputstva i produzite radni vek vasoj Ves masini, u svakom drugom slucaju - npr. losim rukovanjem,nepravilnim izborom programa,propterecenjem masine- docicete u situaciju da pozovete SERVIS, a to znaci manje novca u vasem  kucnom budzetu.

U narednom delu, objasnicemo vam koji su i cemu sluze delovi u Ves masini (orjentaciono i vazi za sve tipove i proizvodjace Ves masina).
   
Najednostavnije Ves masinu cine tri vrste sklopa: hidraulicni, mehanicki ,elektricni.
Hidraulicni  -  delovi koji su izlozeni neprezanju,pritisku itd. Kao sto su dovodna creva,creva gumena rebrasta,plasticna creva,gume,semerinzi.
Dovodno crevo – crevo koje spaja vodovodnu instalacju sa ves masinom t.j sa elektro ventilima u ves masini.


Gumeno crevo – koje spaja elktro ventil sa posudom za prasak,gumeno crevo koje spaja hidrostat (presostat) sa bubnjem masine,gumeno crevo koje spaja pumpu masine sa kanalizacijom.
Crevo gumeno rebrasto – vise vrsta,  a koriste se na razlicitim delovima masina I imaju razlicite funkcije. Gumeno crevo rebrasto koje spaja posudu  praska za bubnjem, crevo gumeno rebrasto koje spaja bubanj sa pumpom za izbacivanje vode.
 

Guma za vrata ves masine – koja spaja bubanj ves masine sa obodom ves masine sa vratanciima ves masine.

Semering – zaptivna guma – spaja kazan  za osovinom bubnja , lezajeva, t.j sa  takozvanim krstom ves masine.

Mehanicki -  delovi u ves masini od metala,lima stakla ,tvrde plastike.
Kutija – okvir ves masine -  izradjena je od metala,lima , zasticeno I ojacano, od korozije I habanja  farbanjem ili plastificiranjem.
    
Vrata ves masine – izradjenje od metala,plastike ,stakla.  


Filter ves masine – izradjen od plastike ,a u sklopu sa elektricnim delom cine pumpu za izbacivanje vode.Kazan, kada , bubanj ves masine – izradjen od metala,nerdjajuceg celika.

Remenica – pricvrscena na osovini bubnja , uloga je veza sa el. Motorom, opterecena kaisem I obavlja funkciju okretanja bubanja.

Amortizeri – amortizuju centrifugalnu silu pri radu ves masine , a narocito pri radu cedjenja vesa t.j pri radu centrifuge.


Lezajevi, I kuciste lezajeva na kazanu ves masine.

Elektricni – elementi u ves masini koji cine kabl prikljucni za elektricnu instalaciju,Programator,elektro motor,el.motor pumpe za izbacivanje vode,RC clan,elektricni filter,hidrostat (presostat),el.ventili,termostat,el.bravica,signalna lampica,prekidaci I veliki broj provodnika-zica I elektronika – moduli (kod masina novije proizvodnje).